Pages

Saturday, March 13, 2010

Cream Puff

Semalam kat sekolah ada jamuan makan-makan.Banyakla juadah yang dihidangkan.Antara sume2 juadah tu aku tertarik dengan 1 juadah,Cream Puff.Best gak kalau dapat buat.Lepas ja solat isyak aku terus mencapai laptop untuk cari resepi tu.Ni la resepinya.Kalau sapa-sapa nak try buat,bolehla cuba.

Cream Puff

Bahan-bahan ( 10 biji )
• 100ml air
• 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
• 60g tepung gandum- diayak
• 2 biji telur(100g)
Cara-cara
1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
2.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
5.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.

7.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm
8.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
9.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.

10.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

Cara mudah buat krim kastad

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
• 1 sudu besar tepung
• 1 sudu besar tepung jagung
• 4 sudu besar gula
• 200cc(1 cup) susu segar
• 1 biji telur (L size)
• 1 sudu besar mentega
Cara-cara
1. Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
5. ** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur dengan 2 biji telur kuning. SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment